Love pods?

Then Polpo Play is THE app for all your podcast needs.
Whether it's tuning in to your favourite pods or dipping in to our delicious Feed Page and discovering a tasty treat for your ear buds, Polpo Play won't disappoint.
Download, listen, like and share the love!!

Vill du förändra något i ditt liv?

Åsa Nyvall 2023/03/17 6 min read

Kanske bär du på en känsla av att du önskar något annat av ditt liv. En stor förändring eller kanske en mindre sådan. Oavsett vad du längtar efter är det viktigt att gå från dröm till handling för att uppnå och få njuta av det man önskar.

Hur gör man då det? Hur sätter man sin plan i verket och hur kan man vara säker på att man orkar hålla planen vid liv för att nå sitt mål. För att uppnå den känsla man längtar efter.

Mentalt förberedd
För att lyckas, egentligen med alla utmaning man tar sig an, är det viktigt att vara mentalt förberedd. Att vara redo och veta hur du skall tackla olika situationer, när motivationen tryter och lockelser pockar på din uppmärksamhet, är A och O. Och givetvis att ha en vision och tydlig målbild.

Jag tänkte därför dela med mig av några tips på vad du kan göra för att ge dig själv bästa tänkbara förutsättningar för att lyckas. Så att du ger dig själv möjlighet att få gå i mål och nå din dröm.

Idag fokuserar vi på ditt varför och din målsättning och i övermorgon får du fundera vidare kring hur du kan förbereda dig på att hantera hinder och ursäkter som kan uppstå när motivationen är låg.

Skaffa dig gärna en fin skrivbok. Din alldeles egna bok som blir en trogen vän och följeslagare under din resa mot din förändring. Du kommer förstår bättre när du läser vidare hur denna bok kan vara till hjälp.

Planera in tid med dig själv. Tid där du kan sitta ostört och få möjlighet att reflektera i lugn och ro. När det är dags, de då till att skapa en mysig atmosfär för din reflektionsstund och se det här som grunden för att lyckas på din väg framåt. Ta fram din skrivbok och fokusera i lugn och ro på en fråga i taget:

Mitt VARFÖR
Fundera på varför du vill genomföra den här förändringen. Vilket är ditt varför?

Ge dig inte förrän du funnit ditt sanna varför – det skall vara något som berör dig och är viktig för dig på riktigt. (Exempel: Vad är mitt varför? ”Jag vill må bra”. Fortsätt med att ställa frågan ”varför vill jag må bra”. För att jag vill orka mer. Ställ frågan ”varför vill jag orka mer”. För att jag vill kunna vara mer närvarande med mina barn och orka leka och busa med dem. Osv) Var 100 % ärlig mot dig själv och censurera inte vad din sanna orsak är. När du känner att du har funnit ditt sanna varför, något som berör dig och känns viktigt, skriv då ner det i din skrivbok. Är det så att du inte hittar ett sådant svar är det sannolikt så att du inte skall påbörja den resan, utan lägga din tid på något annat som är springer ur din innersta vilja. Man blir häpen många gånger när man gör den här övningen när man inser att man är på väg att kicka igång något som man kanske blivit påverkad att göra av någon annan eller för att det är trendigt, men som man egentligen inte på riktigt vill göra.

Mitt MÅL
När du nu vet vad ditt varför är, kommer det vara lättare för dig att sätta ett bra mål. Jag brukar själv använda mig av SMART-metoden när jag sätter mina mål. Jag tycker att det gör att målet blir konkret och tydligt. Gå igenom frågorna nedan. Reflektera, fundera och ha som ambition att det du skriver ner som svar känns tydligt och rätt för dig.

S – Specifikt: Vad exakt vill du uppnå? Formulera ditt mål.

M – Mätbart*: På vilket sätt kommer du veta att du har nått ditt mål?

A – Attraktivt: Är ditt mål tillräckligt attraktivt för dig? Är du dedikerad?

R – Realistiskt: Är det mål du satt upp realistiskt att nå?

T – Tidsbestämt: När skall du nå dina delmål och ditt slutmål?

* Ett exempel på ett mätbart mål kan vara ”jag vill kunna gå upp för trapporna i huset utan att bli andfådd”. Eller ”jag vill ta körkort” Eller ”jag vill kunna säga nej utan att få dåligt samvete” Eller ”jag vill kunna springa milen på 60 minuter”. Ett exempel på ett mål som INTE är mätbart är ”jag vill bli vältränad”.

Kan du inte svara på alla frågor på ett tydligt och konkret sätt, behöver du förmodligen omarbeta din målformulering. Det är viktigt för dig att ha ett konkret och tydligt mål, för det kommer agera som motivation under perioden du utmanar dig själv.

Jag brukar för egen del även lägga in några extra ”belöningar” för mig själv vid mina delmål. Det kan vara att när jag uppnått delmål ett unnar jag mig att köpa vackra tulpaner, när jag når delmål två bokar jag in en ansiktsbehandling osv. Att ha något extra lyxigt att se fram emot kan göra utmaningen ännu roligare. Och visst är vi värda att fira vår framgång!

När du känner dig nöjd med din målsättning och dina delmål och belöningar, så skriv ner det i din skrivbok.

Ta din tid och gör dig redo för nästa steg
Jag hoppas att stunden med dig själv, där du får reflektera över varför du vill genomföra en förändring och bli konkret med din målsättning, blir riktigt givande. Tillåt dig att låta det ta tid så att det blir genomtänkt och ärligt. För när du har gjort det här arbetet, då  har du lagt en riktigt viktig grund för din framgång.

Eftersom jag vet hur viktig den här delen är, grunden för din framgång, så ger jag dig nu ett par dagar att få jobba igenom ovanstående frågor. Och sen, i nästa vecka kommer jag dela med mig av tips på hur du kan förbereda dig på det som för oss alla nästan är oundvikligt. Att hamna i en svacka där man har mängder med ursäkter för varför man inte kan följa sin plan. Gör du den övningen kommer du inte bli överraskad när hinder dyker upp. Du kommer istället vara förberedd och ha en strategi för hur du kan vända en negativ tanke till något bra.

Varmt lycka till! 
Åsa

Instagram: @asanyvall

 

You are commenting on: Vill du förändra något i ditt liv?

Your comment is awaiting review before being published. You who comment are responsible for the content of the comment. Responsible publisher of this website is not responsible for the comments. Polpo urges commentators to use a friendly tone, civilized language, behave well and comply with applicable laws.